Utsikt nedatt til gardstunet på Agjeld, Bergsida og ein del av Stryn.

Eg har lenge høyrt snakk om verdens finaste plass. Dette måtte eg finne nærmare ut av og ein fin haustdag var dagen for å utforske nytt terreng.
Eg tok kontakt med grunneigar og bonde på garden Agjeld. Garden ligg høgt og fritt på sørsida av Nordfjorden i nærheita til Olden.
Bonden fortalde at plassen, som ligg 634 moh, har namnet Høgefurehåjen. Der er to små tjønnar omkransa av flotte furutre og dei ligg litt aust for Agjeldsdalen.
Den største tjønna har berre ei lita sildre som utløp, men er med ujamne mellomrom plutseleg tom for vant. Nabotjønna er alltid full med vatn.

Parkering like før øverste garden på Agjeld.

Der er parkeringsplasser like før ein kjem opp i øverste tunet. Der er også utgangspunktet for turen. Der står skilt på ein bergnabb som viser veg til setra. Første stykke går på traktorveg opp beite.

Vidare går ein på flott setrerås opp dei bratte bakkane. Ein del arbeid var blitt gjordt for å tilrettelegge og utbetre råsa. Mange plasser var det sett opp tau, fastbolta i fjellet, for at ein trygt kunne ta seg fram. Også på steiner var der tillaga med sklitrinn for tryggare ferdsel.

Eit av dei to sela på Agjeldssetra.
Flott utsikt frå steinbordet på Agjeldsetra.

Turen starter på ca 170 moh og Agjeldsetra ligg ca 390 moh. Det er to sel og to fjøser på setrevollen. Ved steinbordet på setra kan ein finne roen i total stillheit mens ein nyt den flotte utsikta.
Turen går vidar i tydeleg rås bak fjøsen som står lengst til høgre. Råsa går langs Agjeldselva, Når ein har lagt bak seg ein del høgdemeter til kan ein skimte Agjelsfossen i himmelsjå. På ei stor myr, ved ca 600 meters høgde, som vist på bildet under, hold til venstre opp på høgda. Da kjem ein inn til eit større myrområde. Hold til venstre og ein har snart tjønnane framfor seg.

Hold til venstre før siste høgda under Agjeldsfossen.
Flott utsikt mot Hoven, Storskrefjellet og Skåla.
Utsikt mot nordsida av Nordfjorden.
Verdens finaste plass ved Tjønnane i Agjeldsdalen.

Turen frå Agjeld til Tjønnane i Agjeldsdalen er knappe 3 kilometer.
Kart over turen finn ein på Ut.no: Tjønnane i Agjeldsdalen.

Vær nyskjerrig og prøv turen. God tur!